Een uurtje meer of minder

Door Maartje (basgitaar)

 

Zes uur opstaan was vroeg zat geweest, maar nu ging ook nog eens de klok een uur vooruit! Met slaperige hoofdjes reden we naar het verre Hoek van Holland, een nieuwe gemeente, dat was dan wel weer heel leuk! Daar aangekomen verzamelden we ons voor de hoofdingang. Ik keek omhoog naar de kerkklok die nog op zeven uur stond, of eigenlijk inmiddels kwart over zeven. Gelukkig was Bart zo wakker om even de zijingang te checken, want er waren al zeker wel mensen aanwezig! 

 

We reden onze grote kisten vol apparatuur een mooie, knusse kerkzaal in en begonnen met klaarzetten. De dienst zou om 10:10 uur beginnen en maar een uur mogen duren. Dat wordt een muzikale dienst, dacht ik, want we hadden best wat nummers op het programma staan. Tijdens de soundcheck merkte ik al dat dit fijn spelen was (of zou dit aan mijn nieuwe koptelefoon liggen?) en samen met de hartelijkheid waarmee we ontvangen werden, verheugde ik me al op de dienst.

 

Na ons snelle tweede ontbijt en wat make-up bereiden we ons in een kringgebed voor op de dienst, terwijl we ons best moesten doen om elkaar te verstaan door het geroezemoes van de talrijke gemeente in de ontvangstzaal en iemand die op een piano kerstliedjes speelde. 

 

De jeugddienst was een nieuw concept, naar ik begreep, en dat hield in dat we begonnen te spelen toen de zaal nog leeg was en dat de gemeenteleden – al dan niet heupswingend – tijdens de muziek hun plaatsen zochten. “Jeugddienst” betekende vooral dat jongeren aan de dienst hadden meegedacht; de gemiddelde leeftijd van de kerkgangers was niet per se laag. Ook kwam er maar een handjevol kinderen naar voren tijdens het kindermoment. De dominee nam ze even mee naar Ellen die achter het drumscherm zat. “Vind je dat wel fijn, in zo’n hokje?” Hij deed het erg leuk, die dominee.

 

Wat hij ook leuk deed was subtiele hints geven tijdens ongeveer drie nummers dat we moesten afronden. Tja, dat zat erin: het liep een beetje uit. Maar we moesten wel naar P!nk luisteren… Ach ja, iedereen liep lachend de kerk uit tijdens ons nieuwste nummer Praise Opens Prison Doors, wat we gelukkig wel volledig mochten spelen, inmiddels bijna twee uur later!